Witam Was.
Wczoraj wieczorem Random wylosował numer 82 a to jest
Myszka
Nie umiem zrobić Print screenu więc podaję tylko numerek.
Myszko proszę o kontakt i gratuluję z całego serca.
U mnie teraz czas zbiorów z działki i tzw."przetwórstwo domowe".
Tak szybko robię przetwory że nie mam czasu na zdjęcia..
Pierwszy w tym roku to był dżem z rabarbaru,truskawek,pomarańczy i melona.
Wyszedł pyszny.
Powtórzyłam jeszcze raz ten przepis z tym że truskawek dałam tylko dwie garści na 1,30 rabarbaru i ten dżem bardziej mi smakuje
Zrobiłam dżem i galaretkę z czarnej porzeczki z z czarnego agrestu.
Nie wiem co zrobić z owoców borówki amerykańskiej pewnie za sugestią Kasi zamrożę je.
Zaczął się czas zbioru ogórków, oczywiście pierwsze ogórki idą na małosolne.
Wczoraj zrobiłam leczo z maleńkich cukinii i patisonów.
Dzisiaj o godzinie 6 rano pojechałam na działkę podlać warzywa ,zebrać plony i oczywiście urwać kwiatki na bukiet.
Bardzo lubię cynie.
Miłego tygodnia!
Gratulacje dla Myszki :) Dzieki za wspaniałą zabawę :)
OdpowiedzUsuńPs. Te ogóreczki :) aż ślinka cieknie :)
Dzisiaj nastawiłam już drugą część ,z pierwszego zbioru już zjadłam
UsuńBravo ;)
OdpowiedzUsuńmmmm jagódki ;)
Smacznego
A u mnie jeszcze ani borówek, ani ogórków, ani cynii nie ma. Wszystko z opóźnieniem.
OdpowiedzUsuńSylwia ja bardzo pózno siałam po świętach pod koniec kwietnia, ale ciepło przyspieszyło dojrzewanie
UsuńKocham cynie. Moje jeszcze malutkie, maluteńkie, dopiero zaczynają kwitnąć. U mnie jakoś w tym roku mało "przetworowo", może dlatego, ze w roku zeszłym szalałam i piwnica nadal pęka w szwach ;-) Chociaż na myśl dżemie, małosolnych i na widok borówek zaśliniłam się
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie ładnie, smacznie, kolorowo!!
OdpowiedzUsuńA borówkę ja też zamrażam :)
Gratulację dla zwycięzcy - dzięki za zabawę :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne klimaty to się spiżarnia wypełni :)
Gratulacje dla zwycięzcy!
OdpowiedzUsuńGratulacje dla Myszki:)Jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości- a myślałam,że tylko ja wstaję przed 6.00 chociaż wakacje:)
OdpowiedzUsuńOLQA u mnie to pewnie objaw starości hi hi
UsuńGratulacje dla Myszki, dzięki, pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńU mnie też już pierwsze cukinie! Pyszne :)
OdpowiedzUsuńu mnie borówka amerykańska coś nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńJa borówkę mam już 8 lat jest pyszna
UsuńPięknie się prezentują Twoje cynie :-0 i narobiłaś mi smaka na domowe przetwory - dobrze że mam taka Kochana Teściową, która robi je chętnie i dzieli się ze mną :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję Myszce, a obfitych plonów mogę tylko pozazdrościć :-)
OdpowiedzUsuńBuziaki
Moje gratulacje Myszko:) Ogóreczki stoją u mnie w takim samym garnku, ale czekam aż bardziej zakisną:)Czy teraz, kiedy rabarbar już przekwitł, jego łodyżki nadają się jeszcze na dżem? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście, zerwij jedną i spróbuj maczając w cukrze
UsuńU mnie też przetwórstwo! Na tapecie czerwona porzeczka ;-) Soki i dżemy. Zeszłoroczne ogórki zjedliśmy już jesienią ;-) Cynie też bardzo lubię, ale w tym roku nie miałam jeszcze gdzie ich posiać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam cynię - pięknie wygląda i długo się trzyma w wazonie:)
OdpowiedzUsuńalez bym zrobila leczo, ale u mnie też jeszcze opóźnienie...
OdpowiedzUsuńcierpliwie poczekam
tymczasem gratki dla Myszki :)
Gratuluje wylosowanej i dziękuje za milą zabawę ..
OdpowiedzUsuńjakie piękne zbiory:) u mnie ogórki jeszcze nawet nie kwitną :(. Myszce gratuluję, a Tobie dziękuję za zabawę :)
OdpowiedzUsuńGratulacje!
OdpowiedzUsuńPrint Screena zrobisz naciskając na klawiaturze 'print screen', a potem otwierając pierwszy lepszy program graficzny i klikając 'wklej'. Ot, i cała filozofia;)
Dzięki zaraz spróbuję
UsuńJaga, bardzo dziękuję za przekierowanie :). Ja zacznę "przetwórstwo" od przyszłego roku :).
OdpowiedzUsuńGdy oglądam Twoje zdjęcia przypomina mi się rodzinny dom :)
Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu ja nie potrafię nie robić przetworów hi hi.A najczęściej wymyślam przepisy, dlatego każdego roku mam coś nowego.
UsuńGratuluję:-)
OdpowiedzUsuńAle smacznie u Ciebie:-) lato właśnie za to jest najpiękniejsze! uwielbiam wszelakie owoce:-))) u mnie też cynie w wazonie:-)
pozdrawiam!
Witam. Nie wiem czy wiesz o tym, że cynie można pieknie zasuszyć. Należy ściąć takie nie w pełni rozwinięte i tradycyjnie zawiesić główkami do dołu. Pozdrawiam - BB.
OdpowiedzUsuńNie suszyłam nigdy cynii, trzeba będzie spróbować.
UsuńDzięki
Moja Babcia nazywała cynie - jakubinkami. I w moim ogródku nie może ich zabraknąć. A w tym roku mam niespodziankę trafiły mi się miniaturki♥.
OdpowiedzUsuńSmakowite te Twoje przetwory! I rzeczywiście najlepiej borówki zamrozić. Mam kilka krzaczków plus jeden kamczackiej.
Za sobą mam już kilka tur ogóreczków.
Największe ogórkowe wyzwanie dopiero przede mną , czekam na większy wysyp.
Będą w occie i w miodzie, i po żydowsku, i mnóstwo kiszonych ( w dużych butlach po wodzie mineralnej).
Bardzo zazdroszczę Myszce ☺
Jakie to są ogórki po żydowsku?
UsuńJa kiszę ogórki w słoikach wekowych z gumką i sprężynką, takie tradycyjne
Poszukam dokładny przepis to Ci podeślę.Po żydowsku, czyli w wekach krojone w grube plastry z mnóstwem natki selera, z marchewką itp, lekko słodkie. Pyszne :)
Usuńgratuluję zwyciężczyni....i Tobie pyszności z działki zazdroszczę u mnie tylko pomidorki na balkonie i zioła się zmieściły...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję zwyciężczyni!Ja prawie nigdy nie mam domowych zapasów bo je na bieżąco zjadamy :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO rany!!! Ale się cieszę:) Już piszę @
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie!!!!
Jaguś ogórkami mnie dobiłaś - chce mi się teraz ich okrutnie :))))))))))))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, mam tyle że nie zjem sama
UsuńAż westchnęłam, tyle jest wspaniałości na tych fotkach, a u mmie ogórki pierwsze już też zakiszone :)Przygotowuje się do zbioru porzeczki czerwonej :)Ale fajny ten przepis na dżem - nigdy takiego nie robiłam...to przepis własny? Jestem ciekawa jaki to jest smak...pozdrawiam serdecznie Ania
OdpowiedzUsuńAniu to przepis własny ,lubię rabarbar,więc dodałam troszkę truskawek aby złamać kwaskowaty smak rabarbaru a sok z pomarańczy daje fajną nutkę, melon bo został mi w lodówce .
Usuńno i wyszedł bardzo smaczny dżemik,polecam
Moje serduszko wesołe,
OdpowiedzUsuńzawitało na Twoją stronę.
Z uśmiechem na twarzy,
bo Cię przyjaźnią darzy.
Przyjaźń To również i uśmiech
płynący prosto z Serca..
Więc cieplutko Cię Pozdrawiam
I Swój serdeczny uśmiech
Dla Ciebie Zostawiam
Dziękuję Agatko za miłe słowa
UsuńJuż wysłałam maila
OdpowiedzUsuńdżem z rabarbaru,truskawek,pomarańczy i melona to musi być rarytas!!!!
OdpowiedzUsuńpięknie szydełkujesz, ja też chcę tak!!!!!
pozdrawiam słonecznie :-)!
jest pyszny.
UsuńZapraszam do mnie razem poszydełkujemy.
Gratuluję Myszce. Mnie też udało się pozamykać smaki na zimę. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńGratulacje dla Wylosowanej ;-))
OdpowiedzUsuńAle smakołyki :)) gratuluję Zwyciężczyni, dziękuję za udział w moim candy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
M.
gratuluję! wszystko wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam i dziękuję za zabawę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za zabawę i gratuluję Zwyciężczyni
OdpowiedzUsuńa zbiory przecudne :)
pozdrawiam
AG