niedziela, 15 lipca 2012

Placki z koziego mleka i ..

Każdego tygodnia w czwartek Pani Beata przywozi kozie mleko i różne kozie sery.
Zrobiłam pyszne placki z kwaśnego koziego mleka i borówki amerykańskiej.
Placki robi się prosto, zsiadłe mleko,plus jajko,plus mąka ,troszkę soli i soda oczyszczona.
Piszę bez proporcji bo wszystko zależy od mleka jak rzadkie lub gęste jest.
Ciasto powinno być bardziej gęste od naleśnikowego.Na koniec dodaję różne owoce teraz miałam borówki z działki.

Zakończyłam opisywanie przetworów z rabarbaru, truskawek i porzeczki czarnej.Na krzakach została jeszcze porzeczka czerwona i agrest czarny,ale to w przyszłym tygodniu.
W oknie bardzo stareńka zazdroska, kiedy miałam "lepsze oczy",haftowana w motylki a na dole haft richelieu wykonany atłasową nitką wyciąganą z tasiemki.

Czym teraz zajmuję się po za przetwórstwem domowym ?Oto maleńka zajawka.


18 komentarzy:

  1. Jaga bardzo smakowicie wyglądają twoje placuszki

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ale pycha! moja droga a masz jakis szybki i latwy przepis godny polecenia na jakies placuszki? to zrobila bym dzis moim lakomczuchom. koziego mleka raczej nie zdobede wiec z tym co widze musze obejsc sie smakiem. taki sloik swojskiego dzemu czy powiedl na wage zlota. a hand made wyglada uroczo czekam na wiecej.. milej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dita bardzo szybko robi się placki z cukinii,polecam.
      możesz tez zrobić z jogurtem lub kefirem zamiast kwaśnego mleka

      Usuń
    2. Dzieki Jagus, skusze sie. Wczoraj na szybko zrobilam im niezawodne gofry z truskawkami i smietana :) Milego dnia!

      Usuń
  3. Pycha!!! Też często robię takie placuszki z owocami:))) Tak ślicznie te swoje przetwory oprawiasz!!!U mnie zjadają wszystko na bieżąco.Tylko mi zostają kompoty z agrestu:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię agrest biały, ja na działce mam czarny

      Usuń
  4. Placki pychotka.Wypróbuję przepis:) Twoje słoiczki z przetworami wyglądają rewelacyjnie, pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie piękne zdjęcia Jagusiu, az zrobiłam sie bardzo głodna :):):) a te pokryweczki-cud miód, no i zajawka...czyzby i Ciebie dopadła koralikomania ? Zapowiada się pięknie, bardzo lubie takie kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przetwory wyglądają przepysznie, ślicznie je tez opisałaś:) A borówki to pożarłabym w każdej ilości;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Placki z borówkami. Ideał!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaga, jagodowa bestyjeczko! ;)))
    Zapowiada się przesliczny kwiat!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maryś robią się broszki dla kochanych Obserwatorów, bo drugie losowanie już niedługo.

      Usuń
  9. Wyglądają smakowicie
    a kwiat piękny

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak tu pysznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki wyglądają niezwykle apetycznie !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaga :)mleko kozie mleku nierówne:))szczerze powiem ,że sklepowe to od razu do zlewu się nadaje,śmierdzi kozą a raczej capem,tak samo sery.Ale jeśli ktoś ma swoje i robi dla siebie to mleko kozie nie ma równego.Ja miałam po sklepowym przykrym doświadczeniu ,że tak powiem niesmak do wyrobów z koziego mleka,aż nie skosztowałam takiego świeżego u przyjaciół na wsi:))))Bajka:))słodkie,lekkie,po prostu pyszne:)))a kwaśne jest jakby z perełek zrobione,ale nawet rozkoszując się tym świetnym mlekiem nie odważę się kupić go w sklepie:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

http://www.pinspire.pl/images/follow-button1.png

Liczba wyświetleń w zeszłym tygodniu

Archiwum bloga

Szukaj na tym blogu