czwartek, 26 marca 2015

Rogaliki drożdżowe i ciasteczka

Zapewne znacie ten przepis na rogaliki a jeżeli ktoś nie zna to polecam,sprawdzony przepis.

Od kilku lat robię z tego przepisu rogaliki z konfiturą z wiśni z pomarańczy z mięskiem czy z kapustą ,
po prostu nadzienie  może być różne
Przepis na ciasto:
1 kg mąki
1/2 kg tłuszczu/ zmieszać margarynę i masło roślinne/
1/2 szklanki cukru
kostka drożdży 100 g
4 jaja- 2 całe i 2 żółtka
cukier waniliowy
mała śmietana
szczypta soli
Do  miseczki wylać śmietanę i na nią  pokruszyć drożdże z 2 łyżeczkami cukru.
Na stolnicy posiekać mąkę i tłuszcz oraz cukier.Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Całe ciasto podzielić na 6 części.


Następnie z każdej cząstki robimy kulę i rozwałkujemy .

Dzielimy na ósemki ,na każdą nakładamy nadzienie i rolujemy od zewnątrz do środka, kształtując palcami rogalik.

Rogaliki układam na papierze do pieczenia na blasze i smaruję rozmąconym jajem.

dobrze jest zostawić rogaliki na blaszce kilka minut 

Włożone od razu do piekarnika mogą popękać.
Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.


Drugi sprawdzony przepis to szybkie ciasteczka bez jajka

2,5 szklanki mąki
duża śmietana
1 masło lub margaryna.
szczypta soli.
Składniki zagnieść na stolnicy.
rozwałkować ciasto na około 0,5 cm , wykroić foremkami kształty, ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem /ja posypałam cukrem Gruba Rafinada/
Piec w temp .180 stopni 10 minut.
są to chyba najszybsze ciasteczka jakie piekłam.
Jula uwielbia te ciasteczka.

smacznego
wasza jaga

29 komentarzy:

  1. Smakowicie się u Ciebie zrobiło :)) Porywam obydwa przepisy ,bo nie mam ich w swoich zbiorach:))) Zwłaszcza ten na ciasteczka mi się spodobał:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne przepisy, zwłaszcza ten na ekspresowe ciasteczka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie szybkie, nieskomplikowane i w dodatku smaczne wypieki :) Przepisy zapisuję sobie i wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten drugi przepis wydaje się "na moje siły", bo do pieczenia mam raczej dwie lewe ręce. Ale pierwszy korci, bo te rogaliki bardzo lubię. Jak długo ciasteczka utrzymują świeżość? Mam ochotę upiec je na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zarówno rogaliki jak i ciasteczka można długo przechowywać nawet miesiąc, ale tyle u mnie nie wytrzymują hi hi

      Usuń
  5. Ależ pyszności...aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Jadziu i rogaliki i ciasteczka wyglądają przepysznie :)
    Nie znam tych przepisów, a że uwielbiam piec, spisuję i na pewno wypróbuję :)
    Cudne wiosenne jajo, zachwycam się też zaproszeniami z poprzednich postów.... coś pięknego :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agnieszka :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniiiiam, aż ślinka leci. Zawsze chciałam zrobić rogaliki, ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać...może teraz się uda. A te ciasteczka bez jajka, wyglądają jak moje ulubione francuskie ciasteczka z biedronki:D Musze ich spróbować! I przy okazji zapraszam do mnie na konkurs- do wygrania wieszaki shabby:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakują jak francuskie maślane ciasteczka

      Usuń
  8. wspaniałe ciasteczka,aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz spotkałam sie z takimi przepisami...chyba ten na szybkie ciasteczka wypróbuję jutro:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Do mnie tez te rogaliki sie usmiechaja, wiec zostana wyprobowane...mniam...mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaga, rogaliki wyglądają pysznie.
    ps. Piękny dzbanek.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie się zrobiło u Ciebie:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ciasteczek: nie dodaje się nic a nic proszku do pieczenia?
    Jutro będę działać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam podwójną porcję :) Są wyśmienite! Dziękuję za przepis!

      Usuń
  14. przepisy zanotowane:)dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten pierwszy przepis znam, od lat robię ze słodkim nadzieniem, nie próbowałam z innym - może się skuszę na kapuściano-pieczarkowe?
    Drugi zanotowałam, wypróbuję:))
    Dziękuję za ten smakowity post i serdecznie pozdrawiam:))
    A kotki nie próbowały pomagać? Bo moje, jak tylko zaczynam gotować w kuchni, to zaraz na stołki wskakują i śledzą mój każdy ruch:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu moje kotki kochane to "pomagają" mi w pracach twórczych, natomiast gotowanie ich nie interesuje hi hi , wtedy leniwie śpią

      Usuń
  16. Witaj Jaguś, bardzo lubię takie rogaliki, dziękuję za przepis! Myślę, że dzisiaj upichcę, zmykam tylko do sklepu po drożdże:):):) Wiosennie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. O wypróbuję!! Nie miałam pojęcia że tak prosto pociąć z ciasta trójkąciki na rogaliki -wystarczy koło! No i mam kilka gęstych dżemów wiśniowych, które należałoby już zjeść. A drugi przepis idealny do pieczenia z dziećmi. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasteczka piecze się szybko i bez problemów,są super zabawą dla dzieci

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale kusisz! Uwielbiam drożdżowe ciasta i właśnie dziś zjedliśmy ostatnie drożdżowe rogaliki. Moje były z makiem, który to mak kupiłam na święta, ale... jakoś tak wyszło... i trzeba kupić jeszcze raz!
    pozdrowienia, Jago! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz że z makiem jeszcze nie robilam. spróbuję

      Usuń
  20. Uwielbiam wszystko co drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  21. Rogaliki znam a na motylki nabrałam ochoty ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapisuję przepis , bo takie rogaliki uwielbiam a nie miałam jeszcze okazji samodzielnie upiec:)

    OdpowiedzUsuń

http://www.pinspire.pl/images/follow-button1.png

Liczba wyświetleń w zeszłym tygodniu

Google+ Followers

Szukaj na tym blogu