Na wielu blogach pojawiają się wpisy typowo majowe
pokrzywa,mniszek oraz bez.
Pokrzywa
Zioło znane już w starożytności
Popularny chwast, traktowany po macoszemu.
Rozpoczęłam zbiór pokrzywy, bo majowa jest najlepsza.
Część zbioru suszę, ale codziennie dwie gałązki zjadam na surowo,jako dodatek do zupy,sałatki i nawet jako smarowidło do chleba.
Tymczasem to skarbnica witamin i minerałów
ziele to świetnie działa na włosy. Ksiądz Sebastian Kneipp radził na porost włosów 200 g siekanej pokrzywy gotować przez pół godziny w litrze wody i pół litrze octu, a wywarem dokładnie umyć głowę przed snem. Pokrzywowe przetwory skuteczne w walce z łysiną były zresztą domena dawnych zielarzy.
/http://www.info.trenujzdrowie.pl/pokrzywa/
zdjęcie z sieci |
Niedawno okazało się,
że pokrzywa zawiera najwięcej ze wszystkich roślin chlorofilu (zielonych ciałek),
którego budowa jest bardzo zbliżona do struktury hemoglobiny czerwonych ciałek krwi.
Dziś już wiadomo, że roślina ta nie ustępuje preparatom żelaza w krwiotwórczym działaniu przy leczeniu anemii, przy krwawieniach, w stanach osłabienia,zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
Ponadto pokrzywa zawiera wiele witamin: A, C, K (koniecznych do krzepliwości krwi), enzymów, związków mineralnych, mikroelementów, we włoskach parzących posiada sekretynę, czyli specyfik pobudzający czynności i wydzielanie gruczołów dokrewnych. Dlatego pokrzywa nie tylko wzmacnia apetyt, ale i
przyspiesza przemianę materii, działa więc odchudzająco.
Pokrzywa stosowana jest także przy schorzeniach wątroby, nerek, przy pielęgnacji i wzmacnianiu włosów
https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/ziololecznictwo/ziola/ziola---p/pokrzywa/nie-chcesz-miec-raka---pij-pokrzywe
Miód z pokrzywy chroni przed rakiem piersi.
Mniszek
Mniszek również ma dużo właściwości leczniczych zarówno liście jak i korzeń a szczególnie kwiat. Miodek polecany jest dla osób na wzmocnienie po chemioterapii lub operacji
Miodek z mniszka robię już od pięciu lat.
Swojski chlebek oraz wiosenne dodatki to bardzo lubię.
Mój drugi przepis na szybki chleb ale na zakwasie.
Przy pieczeniu najbardziej nie lubię odważania gramów i dekagramów.
Wypróbowałam sposób na miarki i sprawdzony przepis podaję Wam
Przepis na chleb na zakwasie:
2 szklanki mąki pszennej tortowej/mogą być kubeczki/
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki razowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki zakwasu
szczyptę świeżych drożdży
po pól garści sezamu,siemienia lnianego,wiesiołka,troszkę słonecznika,troszkę dyni, nie za dużo.
Wszystko wymieszać dodając ciepłą wodę .
Ciasto powinno być takie jak gęsty budyń lub takie jak na omlet.
Zostawiam na godzinę w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Potem wykładam na stolnicę podsypaną mąką i przekładam ciasto na kopertę do środka.
Formę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia podsypuję płatkami zbożowymi.
W tym czasie włączam piekarnik na 240 stopni.
Formę z ciastem wkładam do piekarnika i po 15 minutach zmniejszam do 180 .
Piekę około 80 minut w starym piekarniku.
Próbowałam również drugiego sposobu ,włączyć piekarnik i od razu wstawić chlebek,rośnie razem z temperaturą.
smacznego
Jak maj to oczywiście pachnące kwiaty bez i konwalie.
Na mojej działce po powodzi konwalie zniknęły ale u sąsiada są i to piękne.
Dobrych i słonecznych dni Wam życzę
Smakowicie wygląda ta pokrzywka:) a chebek wręcz obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWitaj:) i ja wczoraj zaczęłam suszenie pokrzywy - jak na początek mam kilka wiązek powieszonych w suchym miejscu:) ..pachnie ślicznie:) Uwielbiam herbatkę z pokrzywy!! To są dwa różne smaki - ze świeżych liści a z suszonego ziela. Zapasy ubiegłoroczne już się skończyły dawno, zatem trzeba je uzupełnić:)
OdpowiedzUsuńMiodek z mniszka też już wykonany, i to na bazie ksylitolu - mam wrażenie, że poprzez zastosowanie tego cukru z brzozy prócz jaśniejszego koloru ma zachowanych więcej właściwości tej wspaniałej rośliny:)
Serdeczności posyłam kolorowe:) ..i przyjemnych dalszych zbiorów:)
witaj, a gdzie kupiłaś cukier z brzozy?ja dodałam troszkę miodu
UsuńKsylitol kupuje przez internet, jest też dostępny w sklepach ze zdrową żywnością:) Ogólnie bardzo mało cukru używam, sporadycznie, ale akurat ksylitol mogę śmiało polecić :) ..można nim nawet myć zęby:) kto by pomyślał?!!:)) Tak, jest wiele właściwości zdrowotnych tego brzozowego cukierasa:) A na moim blogu podałam przepis z jakiego korzystam do robienia syropku z mniszka:)
UsuńMiło mi, że drewniane candy Ci się spodobało:) ..jest tam też pewne pytanie, na które dobrze byłoby odpowiedzieć:)) zapraszam:)
Ach ten maj i wszystkie jego skarby. Jaguś Twój post pełen aromatów i zdrowia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Iwonko kochana bo już czas zacząć dbać o zdrowie.
Usuńbuziaki
Przeczytałam z zainteresowaniem, jestem pod wrażeniem właściowści pokrzyw, do miodku z mniszka się zabieram
OdpowiedzUsuńPozdrówka ciepłe!
Miodek już mam, a na dzisiaj zaplanowałam wyjscie na pokrzywy. Wczoraj zrobiłam zastaw z czterech i pół kilograma pędów sosny, bo syrop z niego jest najcudowniejszy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWidziałam sosnę ale miała już dojrzałe pączki,ale to w mieście,pojadę dzisiaj do lasu może w lesie są dobre pączki.W tym roku wszystko wcześniej
Usuńmiodek srobiony:-)i chlebuś też piekę:-)piękne zdjęcia...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusze pomyslec o pokrzywach, bo mam ich trochę... a miodek z mniszka zrobiony, choć powiem szczerze, nie wiem, czy gotowanie nie pozbawia go jednak wszystkich wlaściwości zdrowotnych? mam wrażenie, że został tylko cukier i kolor.....
OdpowiedzUsuńdużo witamin zostało, powachaj nawet zapach jest mniszka
Usuńno własnie nie bardzo.... mi pachnie tylko karmelem.... moze za długo go gotowałam???? robiłam pierwszy raz, to moze cos nie tak.... jest baaardzo ciemny i gęsty.... za długo?
UsuńNie miałam pojęcia, że pokrzywa jest aż tak zdrowa, i że ma tyle możliwości zastosowań.
OdpowiedzUsuńChleb zaś wygląda przepysznie, uwielbiam taki świeży, jeszcze ciepły... Pychota!:) Pozdrawiam ciepło:)
i z chrupiąca skórką, ja też
UsuńJaguś same pyszności u Ciebie ... a jak robisz surówkę z pokrzywy??? wszak mnie to bardzo zaintrygowało ;-)
OdpowiedzUsuńOlu np robię sałatę i siekam dwa pędy pokrzywy ,dodaję do sałaty.Albo z rzodkiewka i ogórkiem,pokrzywę warto skropić sokiem z cytryny.
Usuńa smarowidło do chlebka to masło,pokrzywa i troszkę majonezu,odrobinę soli.
Robie maleńko tylko na dwa dni
Chlebek wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWszystko piękne - chlebek pysznie wygląda również piekę domowy nie za często ale tak , pokrzywy, mniszek ma się rozumieć - znaczy zaczęłyśmy pomału się już do zimy pzrygotowywać mówię tu o syropie z mniszka pozdrawiam ciepło Marii
OdpowiedzUsuńDobrze,że mi przypomniałaś o pokrzywie:)))muszę iść w góry po nią:))ale o miodku z pokrzywy muszę poczytać,bo nie spotkałam się jeszcze:))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmm..chyba muszę odwiedzić las w poszukiwaniu pokrzyw :) Chlebek swojski pychota! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa piję pokrzywę codziennie, jest dobra na nerki, krew, przemianę materii. Robię z niej też inhalacje, własnie moja babcia w dzieciństwie zbierała pokrzywę, suszyła i robiła mi z niej inhalacje kiedy byłam chora. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńmiodek z mniszka nie dość, że pyszny, to jeszcze rzeczywiście wartościowy. pokrzywę też popijam, ale niestety kupną ekspresową, a ta pewni mniej wartości ma. przepiękna wiosna w Twoim domu za sprawą bzu i konwalii (ja też porozstawiałam w mieszkaniu wazony z bzem)
OdpowiedzUsuńPokrzywa z apteki tez ma swoje właściwości, ja mam dużo pokrzywy blisko działki więc codziennie troszkę jem a resztę suszę
Usuńpysznie na tym blogu ! a i mniszek mój ulubiony jest ale na inny sposób zrobiony ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje za odwiedziny u mnie - pozdrawiam
Moja mama robi syrop z mniszka:) jest idealny na przeziębienie zimową porą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDla mnie maj, to głównie ukochane konwalie :)
OdpowiedzUsuńWidzę,że dziś samo zdrowie króluje :))))
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
Pozdrawiam pa:)