piątek, 18 grudnia 2009

Pierogi z nowego ciasta

  Dzisiaj u mnie jest dzień pierogowo-eksperymentalny. Na święta zawsze lepię pierogi z kapustą i grzybami, ale dostałam nowy przepis na ciasto i dzisiaj wypróbowałam , w święta nie ma czasu na eksperymenty.
Ciasto pewnie niektóre z Was znają , ale może ktoś zechce zrobić.Ciasto jest delikatne i mięciutkie, rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto pierogowe

Zagotować szklankę wody ,dodać 1/3 margaryny,kiedy rozpuści się zdjąć z ognia i dodać szklankę mąki, cały czas ucierając aby nie powstały"kluchy".Jak zupełnie ostygnie dodać dwie szklanki mąki ,dwa jaja i szczyptę soli.Całość zagnieść , rozwałkowywać cienki placek  i wykrawać krążki.
Smacznego

Pięknie dziękuję Ani za wyróżnienie

19 komentarzy:

  1. Ło matko !!! Ależ smakowicie wyglądają !!! Jeju głodna się zrobiłam ...

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm,Jaga,wspaniałe i na pewno przepyszne pierogasy! :-) Serdecznie Cię pozdrawiam,Maja

    OdpowiedzUsuń
  3. Maju jak miło że mnie odwiedziłaś.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, obisz mi smaka tymi polskimi pierogami :p
    dobrze, ze za 3 dni lecę na święta do domu, to będę zajadać sie pierogami...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ...mniam! jak pysznie kuszą.
    Moje wigilijne juz w zamrażarce, ale po świętach muszę wypróbować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ..muszą być smakowite! wyglądają tak apetycznie, dziękuję za przepis na pierożki, bo z przyjemnością go wypróbuję :)
    pozdrawiam bardzo serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja!! Takie pyszności, a ja na diecie przymusowej... może jak spróbuje bez jajek to nie spuchnę!!

    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam już pierogi zrobione i zamrożone ,ale koniecznie muszę kiedyś wypróbować tego parzonego ciasta . Jadłam kiedyś takie i bardzo mi smakowały. Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmm pierożki :) :) ale mi ślinka teraz cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana,dzięki za przepis,dawno go szukałam.Pierogi takie jadłam ,są naprawdę super!!!Dziękuję jeszcze raz :c)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się ciesze że skorzystacie z przepisu
    pozdrawiam z kuchni

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, u mnie robi się podobnie ciasto, z tym ze bez jajek, sekret tkwi wg mnie w ,,zaparzeniu,, ciasta, jest ono wtedy, tak jak piszesz mięcoiutkie i elastyczne, fantastycznie się lepi pierogi lub uszka, pozdrawiam iza

    OdpowiedzUsuń
  13. ile wychodzi pierogów z tej ilości ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  14. ciotkamatylda wychodzi około 40 pierogów, ciasto jest bardzo elestyczne więc rozwałkowuje na cienko

    OdpowiedzUsuń
  15. ciotkamatylda poprawka, wychodzi około 70 sztuk, nie wzięłam pod uwagę ciasta które zostało mi po pierożkach ruskich, a dzisiaj dolepiłam z kapusta 25sztuk

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaga, normalnie Cię ozłocę za ten przepis:))) Wypróbowałam, ciasto rewelacyjne, nie trzeba długo wyrabiać a pierogi rozpływają się w ustach... teraz chyba częściej będę je robiła ;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Jolu cieszę się że wypróbowałaś,

    OdpowiedzUsuń
  18. Dostalam podobny przepis od kolezanki i juz od dluzszego czasu nie bawie sie z wyrabianiem ciasta na stolnicy, tlko w misce i zamiast margaryny dodaje maselka lub oleju o smaku maslanym-sa pyszne.
    A Twoje tez wygladaja niebiansko, wiec sprobuje tej wariacji z ciekawosci, dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

http://www.pinspire.pl/images/follow-button1.png

Liczba wyświetleń w zeszłym tygodniu

Archiwum bloga

Szukaj na tym blogu